Módszerek

Egyéni pszichodinamikus pszichoterapiát vállalok, melynek keretein belül főként szorongásos és hangulati problémákkal, evészavarokkal, pszichoszomatikus panaszokkal, alvászavarokkal, életvezetési elakadásokkal, indulatkezelési nehézségekkel, illetve önismereti kérdésekkel, önértékelési problémákkal foglalkozom.

Szemléletmódomat alapvetően a pszichoanalitikus és pszichodinamikus irányzatok határozzák meg. Ezen irányzatok lényegi elképzelése, hogy viselkedésünk mozgatórugói a személyiségfejlődésünk különböző korai állomásaihoz kapcsolódó, tudattalanul ható tényezők, illetve elakadások. A terápia során ezen tudattalan tényezők, azaz rejtett érzések és konfliktusok feltárását tűzzük ki célul.  Mindehhez elengedhetetlen, hogy a terápiás kapcsolatban a páciens és a terapeuta között egy stabil terápiás szövetség alakuljon ki. Ennek feltétele a biztonságos, érzelmileg megtartó, empatikus, ám mégis neutrális és ítéletmentes légkör megteremtése a terapeuta részéről. Ez az attitűd egyfajta korrektív érzelmi tapasztalatot jelent a páciensnek, elősegítve ezzel a korábbi konfliktusok, sérülések, traumák feloldását.
Mindebből következik, hogy a pszichodinamikus megközelítés segíthet egy konkrét tünettel való megküzdésben, de akár egy-egy élethelyzeti nehézség, elakadás hátterének feltárásában is.